Berber makası veya kuaför makası olarak bilinen makaslar, saç kesmek için tasarlanmıştır. 5 ile 7 inç berber makası farklı boyutlarda, farklı kullanıcılar için üretilmektedir. Berber makası 18 cm ile 13 cm arasında ki boyutlardan ise kesim hızına en uygun seçenek seçilebilmektedir. Kullanıcıya ek kontrol sağlayabilmek için tutmaç yerlerinde parmak ateli bulunmaktadır. Bu makaslar artırılmış esneklik ile tasarlanmaktadır. Tüm kesme pozisyonlarında bileği düz ve dirseği aşağıda tutma yeteneği sunarak daha fazla konfor ve kontrol sağlamaktadır.
Saç makası el ile veya fabrikasyon olarak üretilmektedir. Saç kesimi için dayanıklı ve kaliteli yapıda olan makasların tercih edilmesi gerekmektedir. Piyasada birçok markada makas çeşidi bulunmaktadır. Nitelikli bir erkek berber makası, paslanmaz çelik, karbon ve krom karışımından oluşmaktadır. Keskin olmalı, ergonomik tutuş sağlamalı ve leke tutmamalıdır.
Berberler tarih boyunca insan bakımını üstlenen önemli sanatkârlardır. Özellikle de öz bakım ve kişisel bakım konusunda, kadınlara oranla arka planda kalan erkeklerin berberleri çok önemlidir. Erkeklerde bulunan saç yapısının, daha kuvvetli olması erkeklerin ayda en az bir kere berbere gitmesini sağlamaktadır. Bu da erkek berberlerin önemini göstermektedir. Toplumun sanatkarlarından olan berberlerin, işlerini irtica etmesi için gerekli olan saç bakım malzemeleri bulunmaktadır. Berber makası fiyatları, ustura fiyatları gibi ekonomik ve yüksek kalite standartlı ürünler olarak tercihe göre temin edilebilmektedir.
Mesleğini başarıyla sürdürebilen berberler için, kaliteli malzemeler her zaman büyük bir gereklilik oluşturmaktadır. Müşteride güveni oluşturacak tasarımlar için, standartlara uygun malzemelerin kullanılması ve titizliğinin sağlanması gerekmektedir. Berber malzemeleri, toptan veya tekli satış olarak birçok kanaldan temin edilebilmektedir. Toptan ya da perakende berber makası modelleri sanal marketlerde, imalathanelerde ve kuaför marketlerinde satılmaktadır.
Çok çeşitli kuaförlük ve berber makası çeşitleri vardır, ancak her birinin amacı ve kullanımı farklıdır.
Çoğu kuaförlük tekniği ve hassas saç kesimi için kullanılan küçük berber makası budur.
Tarak üstü de dahil olmak üzere çoğu berberlik tekniği için kullanılan uzun makas budur.
Genellikle otuz ile kırk dişi içeren en yaygın inceltme makasıdır.
Kalın saçlar için kullanılmaktadır. On altı ile yirmi arasında dişi bulunmaktadır.
Mevcut en popüler ergonomik makastır. Elin, bileğin ve dirseğin gevşemesini sağlamaktadır. Saç kesimi sırasında yorgunluğu azaltmaktadır.
Ergonomik tasarımı sayesinde dinlenmeden uzun süre kesim yapabilmenizi sağlamaktadır.
Bunlar ergonomi içermeyen geleneksel klasik kulp tasarımlardır.
Saç keserken dönen kulplara sahiptir. RSI ve diğer zorlanma yaralanmaları olan kişiler için uygundur.
Kuaförlük makas renk çeşitleri arasında pembe, gül altın, gökkuşağı, mat siyah, mavi ve çeşitli diğer tasarımlar bulunur.
Kendini bileyen, körelmeyen yapıya sahip bir üründür. Paslanmaz çelik profesyonel yapısı ile ev kullanımına uygundur.
Belirli bir kullanım sonrasında kesiciliğini yitiren birçok makasa bileme işlemi yapılmaktadır. Ancak efile ara makas iki tarafı da tırtıklı veya dişli yapıda olmasından dolayı tam bilenememektedir. Halk arasında lazer ağızlı diye bilinen makaslar da ağızları düz şekilde bilenebilmektedir. Bileme işlemi, makasların tekrar kullanılabilir olması için uygulanmaktadır. Sorunsuz yapıda olan makaslarda sadece uç kısmı körelmesinden ötürü yaşanan aksaklıklar, bu şekilde giderilmektedir. Bileme yapılacak birkaç yöntem vardır. Bunlar;
Bu işi yapan esnaflar tarafından belirli bir tutar karşılığında yapılmaktadır. Bu tür yerlerde bilenen makaslar 1 yıl boyunca kullanılabilmektedir.
Bir adet bileme taşı ve gerdirme aparatı ile yapılmaktadır. Saç makası bıçaklarını ikiye ayırmak için gerdirme anahtarı kullanılmaktadır. Bileme taşı türüne bağlı olarak gece boyunca suya veya yağa batırılarak kullanıma hazır hale getirilmektedir. Yavaş ve sabit bir kayma hareketiyle, bıçağın ucunun eğilip ittirilmesiyle olmaktadır. Bu işlem 10 ile 15 kere tekrar edilerek netliğe ulaşılmaktadır. Keskinleştirme işlemi bitince bıçakların yağlanıp kurutulması gerekmektedir.
Bu alanda üretilen ev tipi bileme araçları ile evde veya işyerinde bileme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Satın alınan türe göre kullanım kılavuzu bulunmaktadır.
Kısa süreli sonuçlar veren bu yöntem ile bileme işlemi yapılabilmektedir. Cam veya folyoya uygulanan kesici kuvvet, saçlarda kesim yapılacak keskinlik oluşmasını sağlamaktadır.
Bez veya kâğıt havlu ile bıçak yüzeyinin temizlenmesi, aşınma oluşturarak keskinleştirme sağlamaktadır.
Makasların kalitesine ve çalışma düzenine göre bileme işlemi yapılması gerekmektedir. Ucunun köreldiği düşünülen makaslardan emin olmak için;
Makas konusunda orijinallik çok önemlidir. Piyasada en çok talep gören makaslar Japon çeliği ve Alman Solingen çeliğinden üretilen makas türleridir. Ancak Türkiye’de, Hindistan ve Çin’den gelen yan sanayi ürünlerin ithali daha fazladır. Makasın istenilen orijinallikte olması için japon berber makası türünde Japon çeliğinden üretilmiş olması gerekmektedir. Ancak Japon çeliği üretimi çok pahalı olmasından dolayı Türkiye’de kur ile beraber daha fazla tutara mal olmaktadır.
Bu yüzden satışı azdır. Onun yerine Japon çeliğine muadil olan, 2. sınıf üretim yapan Çin markası makasların satışı daha fazladır. Tıpkı üretilen malzeme gibi ürünün tasarımı da profesyonelliği etkiler. En kullanışlı saç kesim makasları, en ergonomik ve dengeli olanlardır. Eğer bir kuaför makası ele alındığında dengeli bir tutuş sağlamıyorsa, yeterince kullanışlı değildir. Makas alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;
Görünüş olarak orijinal ve çakma ürünleri ayırt etmek zordur. Kaliteli berber makasları, yalnızca üretildiği çeliğinden ayırt edilebilmektedir. Çelik bilye ile keskinleştirilebilecek kadar yumuşak ama bu bileyli hali uzun süre koruyacak kadar sert olmalıdır.
Berber saç makası seçilirken ergonomik ve dengeli olanlar tercih edilmektedir. Eğer bir kuaför makası ele alındığında dengeli bir tutuş sağlamıyorsa, yeterince kullanışlı değildir. Profesyonel berber ve kuaförler çoğunlukla klasik makas tasarımlarına alışık olmakla beraber; kullanımda konfor arttırıcı bazı özelliklere de ihtiyaç duymaktadır.
Dengeli kullanım sağlayan nitelikli bir saç kesim makası el ve parmak hareketlerine uyumlu stilde tasarlanmaktadır. Burada en önemli kural, makas piminin, baş parmak ile orta parmağı rahatsız etmeyecek konumda olmasıdır. Ayrıca serçe parmağın boşta kalmaması için de bir parmaklık olmalıdır. Makasın formu parmaklara uyumlu olmalıdır. Makasın baş parmağa giren halkası, baş parmağı tırnağının bitiş yerinin hemen önünde bulunmalıdır. Diğer halka da orta parmağın ikinci ekleminin tam önünde olacak şekilde konumlanmalıdır.
Makas kullanışlı ve dengeli bir tasarıma sahip olmalıdır. Ele alındığında dengeli bir tutuş sağlamalı ve keskin olmalıdır. Serçe parmağın boşta kalmaması için parmaklık olması makasın daha dengeli kullanımını sağlamaktadır.
Verimli bir kullanım için en fazla tercih edilen boyut, genellikle 5 ve 5.5’tir. Bu rakamlar, bıçağın uzunluğunu ifade etmektedir. Kuaför ve berber salonlarında daha büyük boyutlarda makaslarında kullanılmaktadır. Çünkü uzun bıçakların, doğru kesimi kolaylaştırdığı söylenmektedir. Kısa bir bıçak ile birkaç seferde yapılabilecek bir işlem, uzun bir bıçak sayesinde bir defada pratik şekilde uygulanmaktadır.
Dolayısıyla, uzun makaslar doğru kesim ve hız açısından tercih edilmektedir. Ayrıca uzun bıçaklara sahip makasların, serbest şekil ve kaydırma tekniği ile uygulanan kesimlerde daha başarılı sonuç verir. Çünkü kesim işlemi esnasında makas kaydırılırken kesim daha kontrollü ve hızlı biçimde yapılabilir. Tüm bu sebepler son yıllarda uzun bıçaklı profesyonel saç kesim makasları kullanımı artırmıştır.