Duş jeli fiyatları piyasa içerisinde genellikle aynı seviyelerdedir ancak markadan markaya ya da perakende veya toptan satışa göre değişmektedir. Makyaj markalarında ya da fön makinesi üreten markalarda olduğu gibi duş jeli imal eden firmaların diğerleriyle aynı niteliğe sahip ürünlerinde de çok farklı fiyatı olabilir. Ayrıca, farklı ve özel bir tercihi olan kişiler için bu fiyatlar farklılık gösterebilir. Bu durumlara örnek olarak hassas cilt tipine sahip olunan ve özel bir duş jeli kullanılması gereken durumlar olabilir. Duş jelinin fiyatları markalara göre değişiklik gösterirken bir diğer önemli fiyat farklılığı faktörü de duş jelinin kokusudur. Bazı duş jeli markaları özel formüller kullanarak bu yönde talep yaratabilir. Özellikle kalıcı duş jeli kokularına sahip olan markalar ise bu alanda oldukça başarılıdır. En kalıcı duş jeli çeşitleri için markaların ürettiği özel seriler bulunur. Bunlar arasında Duru markasının ‘Lux Perfumes’ serisi örnek gösterilebilir.
Duş jeli çeşitleri günümüzde oldukça zengindir. Her türlü amaca ve ihtiyaca yönelik çeşitli duş jeli bulmak mümkündür. Piyasada duş jelleri kokuları ve kullanım amaçları nedeniyle birçok farklı çeşite sahiptir. Duş jeli markaları da bu sebeple her müşteriye uygun ürünler geliştirmek için ürün yelpazelerini genişletmek ve çeşitlendirmek için çalışır. Kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen duş jelleri sırasıyla nemlendirici duş jeli, organik duş jeli ve erkek duş jelidir.
Her organik duş jeli antialerjen özellikler barındırmak zorunda değildir. En sağlıklı duş jeli olarak sınıflandırılabilecek organik duş jelleri de zaman zaman kişisel nedenlerden ötürü cilt kimyasıyla uyuşmayabilir. Bunun nedeni ise bazı kişilerin doğal ürünlere de alerjisinin olabileceğidir. Bu noktada alıcıların kendi ciltleri hakkında bilgi sahibi olması ve buna uygun bir şekilde ürün seçmesi doğru olacaktır. Fakat tüm duş jelleri seçenekleri arasında en hafif yapılı ve en az alerjik reaksiyona sebep olan duş jeli organik duş jelleridir.
Erkekler için üretilen duş jellerinin çoğunda 2’si 1 arada veya hepsi bir arada gibi seçenekler de bulunur. Bu sayede hem duş jeli, hem şampuan hem de yüz yıkama jeli yerine kullanılabilir. Fakat günümüzde bu özellikteki erkek duş jelleri oldukça azalmış ve tüm bu ürünler ayrışmıştır. Bu tür ürünlerin sorunu ise cildin her yerine aynı pH seviyesine sahipmiş izlenimi vermesidir. Cildin farklı bölgelerinin farklı pH seviyeleri vardır. Kafa derisi, yüz ve vücudunun geri kalanı aynı derecede nem, yağ ve ter üretmediğinden buna uygun ürünler kullanılmalıdır. En hassas bölgeler sırasıyla yüz, kafa derisi ve sonrasında vücudun kalanıdır. Bu nedenle 2’si bir arada gibi ürünler kullanılmamalıdır.
Duş jeli diğer bakım ve temizlik ürünleri olan sabun ve şampuanlara göre daha hafif bir temizleyicidir. İçerisinde barındırdığı hafif yüzey aktif temizleyici bazları cildin pH seviyesine uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle rahatlıkla vücudun özel bölgeleri dışında her bölgesinde kullanılabilir. Duş jeli cildi gerektiği düzeyde temizlediği ve sabuna oranla cildi daha az kuruttuğu için günümüzde sabunun yerine geçmiştir. Aynı şekilde katı sabun yerine sıvı sabun kullanımı da oldukça yaygındır. Duş jelinin temizleyici ve bakıma yardımcı etkisinin yanında kokusu da oldukça önemli bir özelliğidir. Çiçeksi, aromatik, tatlı ve odunsu koku profillerine sahip çeşitte duş jelleri, fiziksel ve internet mağazaları aracılığıyla temin edilebilir.
Duş jeli alırken duş jelinin hangi içeriğe sahip olduğu ve herhangi bir alerjen madde olup olmadığına dikkat etmek oldukça önemlidir. En iyi duş jeli kişinin kendi cilt tipine ve ihtiyacına uygun olandır. Bu nedenle hassas cilt tipine sahip kişilerin hangi madde ve bileşenlerin kendilerine zararlı olduğunu bilmesi ve mümkünse bir doktor tavsiyesi doğrultusunda bu seçimi gerçekleştirmesi gereklidir. Bu konuda Duru duş jeli markasının hassas ciltler için olan ‘Duru Hydro Pure’ serisi iyi bir tercih olacaktır. Bu serinin özelliği, içerisinde bulunan micellar sudur. Bu su etkisi sayesinde cilt gözeneklerinde bulunan yağ ve kiri cildi kurutmadan nazikçe alır. Cilt pürüzsüz bir şekilde kalır ve aynı zamanda nemini de korur.
Sıradan bir duş jeli içerisinde bulunan maddeler sırasıyla su, betainler ve sodyum loril eter sülfat (SLES) veya sodyum loril sülfat (SLS)’tir. Günümüzde bazı maddelerin zararlı veya kullanıldığı doz sebebiyle uygun olmaması sebebiyle birçok duş jeli markası ürünlerini tasarlarken bu içerikleri gözden geçirir. Bu maddelerin bulunmadığı ürünlerinin üzerinde genellikle SLES ve SLS bulunmaz gibi ibareler vardır. Zararlı olabilecek ürünlerin kullanılmadığından tamamen emin olmak isteyen kişiler ise organik ve doğal olan duş jelleri çeşitlerine başvurabilirler.
Duş jelleri ve diğer temizlik ürünleri içerisinde zararlı olan maddelerin başında ise SLES, SLS ve paraben gelir. Sodyum loril sülfat birçok temizlik ürünü için köpürtücü, nemlendirici ve yayıcı özellikleri vermek için kullanılır. Fakat bu bileşenin son dönemlerde birçok kişide alerjik bir reaksiyona sebebiyet verdiği ve birçok başka soruna yol açtığı gözlemlenmiştir. SLES ise SLS’e oranla daha az zararlıdır fakat aynı aileye aittir. Uzun süredir birçok bakım ürününde kullanımı azaltılan paraben ise ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Paraben maddesinin zararı ise deride egzama, kaşıntı ve tahrişe sebep olmasıdır. Bu da uzun süreli kullanım için oldukça tehdit oluşturan bir sorundur.
SLES ve SLS maddelerinin diğer zararları arasında hormonal sistemde bozulma, göz ve ciltte irritasyon, uzun süre maruz kalındığında organ toksisitesine yol açma ve kanser olabilir. SLS ve SLES birbiriyle karşılaştırıldığı zaman SLES daha hafif ve daha az zararlı bir maddedir. Fakat birçok kullanıcı bu iki maddeyi aynı sanar. Bu yüzden duş jellerinin arkasındaki ‘içerik’ kısmı dikkatle incelenmelidir. Çünkü birçok ürün içerisinde SLS barındırmazken SLES barındırabilir.