x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Duş Jeli Nedir Ne İşe Yarar?
08.10.2021

Duş Jeli Nedir Ne İşe Yarar?


Duş jeli, vücudun temizliği ve cildin nemini koruması için kullanılan bir üründür. Duş jelindeki maddeler sayesinde, cilt hem tahriş edilmeden temizlenir hem de cildin ihtiyacı olan bakım sağlanır. Bu maddelerden bazıları alerjik yapıda olabilir ve bu duş jelleri yerine hassas ciltler için özel olarak üretilen duş jelleri tercih edilebilir. Birçok farklı seçeneğe sahip olan duş jelleri arasından kişinin kendisine en uygun olanı seçmesi çok önemlidir. 

 

Duş Jeli Ne İşe Yarar?

Duş jeli vücut üzerindeki kir ve tozun temizlenmesi için en az sabun kadar etkili bir temizleme ürünüdür. Duş jelinin en büyük faydası yapısının kaygan olması ve kolayca köpürmesidir. Bu yapısı sayesinde deri üzerindeki kir tabakasını derinin içine girmeden kolayca alıp jelin içine hapseder ve su ile hızla deriden arındırılır. Günümüzde duş jelleri seçenekleri oldukça zengindir ve birçok farklı kokuya sahiptir. 

 

Duş Jelinin Faydaları Nelerdir?

Duş jellerinin sabun ve türevi vücut temizlik ürünlerine kıyasla birçok faydası vardır. Duş jelinin yapısı sabuna kıyasla daha yumuşaktır ve temizlik sırasında deri üzerinde yumuşak bir dokunuş oluşturur. Bu koruyucu bariyerde vücudun ihtiyacı olan yağ ve nem dengesi sağlanır. Bu bariyerin ortadan kalkması cilt problemlerine sebebiyet verecektir. Bu nedenle nemlendirici özellikli duş jelleri de seçilebilir.

Duş jelinin diğer faydası ise daha rahat ve kolay bir kullanım sunması ve iyi köpürmesidir. Şişelenmiş kullanımı sabuna kıyasla kavrama ve kayma problemleri yaşatmaz. Duş jelinin köpürme süresi ve oranı sabuna oranla daha iyidir ve bir köpürmeden sonra kolayca tüm vücuda yayılır. Sabun için bu durum birden fazla kez köpürtme işlemi yapmayı gerektirebilir. Duş jelinin sabunlara oranla çok daha fazla ürün çeşitliliğine sahip olması da bir diğer avantajıdır. 

Duş jellerinin olumsuz etkilerinden çok bilineni ise cilt hastalıkları. Her gün sabun gibi daha derin temizleyici bir ürünle vücut temizlendiği takdirde cilt problemleri oluşabilir. Cilt kuruması ve egzama bunlar arasında en çok görülenlerdir. Sabunlarda olduğu gibi duş jellerinin bazı türleri de günde birden fazla kez kullanıldığında bazı kullanıcılarda egzamaya yol açar. Bu nedenle derisi hassas ve kurumaya meyilli kişiler için sağlıklı duş jeli seçenekleri antialerjik doğal duş jeli alternatifleri olabilir. Piyasada bu ve daha farklı ihtiyaçları karşılayacak uygun bir duş jeli bulmak kolaydır. 

 

Duş Jeli Nasıl Kullanılır?

Duş jeli özel olarak sadece duş esnasında kullanmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle duş jeli ürünlerini saç, yüz veya başka bir bölgede kullanmamak gerekir. Duş jelleri başka bölgelerde kullanıldığı takdirde ciltte istenmeyen problemlere yol açacaktır. Bunun nedeni her ürünün kullanıldığı bölgeye özel bir pH değerinde üretilmesidir. Bu değerlerin yanı sıra duş jeli, şampuan ve sabunun içeriklerinin birbirlerinden oldukça farklı olmalarıdır. 

Duş jeli nasıl kullanılır, sorusu duş jelinin birkaç farklı şekilde de kullanılması nedeniyle önemli bir konudur. Duş jelinin kolay dağılması için iyi köpürmesi gerekir. Bu en rahat şekilde duş süngerleri ve duş fileleri ile sağlanabilir. Bunun için öncelikle sünger, duş filesi veya kesesinin su ile tamamen ıslatılması gerekir. Sonrasında bir nohut büyüklüğünde duş jeli üzerine sıkılır ve köpürtülür. Bu işlem sonrasında da vücuda yuvarlak hareketlerle uygulanabilir. Duş jelini tüm vücuda uyguladıktan sonra vücut üzerinde hiçbir sabun katmanı kalmayana kadar su ile yıkanır. 

Duş Jeli Yüze Kullanılır mı? 

Duş jelleri tanımı ve içeriği gereği yüz gibi hassas bölgelerde kullanılmamalıdır. Fakat bazı duş jeli türlerinde yüzde kullanmaya uygun ibaresi var ise bu tür duş jellerinin pH seviyelerine ve içeriğine dikkatli bir şekilde bakılarak kullanılabilir. Bu konuda bir cilt doktoru ile konuşup fikir almak en doğrusu olacaktır. Aksi takdirde yüzde istenmeyen cilt sorunları ile karşılaşılabilir. Prensip olarak hiçbir duş jeli yüz veya kafa derisinde kullanıma uygun değildir. Kullanıldığı zaman cildin pH dengesini bozup kuruma, tahriş, yanma, kaşıntı ve mantar oluşumuna sebebiyet verebilir. 

 

Duş Jeli ile Saç Yıkanır mı?

Duş jeli saça sürülür mü sorusu da bir diğer çok sorulan sorular içerisindedir. Duş jelleri hiçbir zaman önerilen vücut bölgeleri dışında hiçbir alanda kullanılmamalıdır. Bu durumda ise duş jeli ile şampuanların pH seviyesi birbirinden farklıdır. Bu nedenle herhangi bir ürün ait olmadığı bir bölgede kullanıldığında o bölgenin doğal florasını bozacaktır. Her kullanıcının cilt ve kafa derisinin de pH seviyeleri birbirinden farklı olacağı için her iki bölge için ayrı temizleme ve bakım ürünleri kullanılmalıdır. Buna örnek olarak duş jellerinin pH değeri 9-10 arasında değişirken şampuanlar için bu değer 3,5 ila 9 arasıdır. En uygun ve en sağlıklı duş jeli seçimini yapmak için kullanıcılar cilt uzmanlarından yardım almalıdır.

 

Duş Jeli Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Duş jeli alırken kişinin kendine en uygun olan ürünü seçmesi önemlidir. Cilt tipi ve istekler doğrultusunda birçok duş jeli içerisinden en iyisini bulmak bu şekilde kolay olacaktır. Cilt tipini ve nelere alerjisi olduğunu bilen birisi, kendisine uygun duş jelini rahatlıkla seçebilir. Hassas ve kuru cilt tipine sahip kişiler kuru ciltler için duş jeli, nemlendirici duş jeli ve çay ağacı duş jeli gibi ürünlerden faydalanabilir. Çay ağacının yağı ve özleriyle üretilen duş jelleri kızarıklık, egzama ve döküntüsü olan kişiler için yararlı olacaktır. Bunun yanı sıra sivilceleri olan kişiler, dermatologlar tarafından vücut sivilcelerine karşı önerilen duş jeli seçeneklerinden yararlanılabilir. Yağlı cilde sahip kişiler ise yağlı vücut için duş jeli seçeneklerini tercih edebilir. 

 

Duş Jeli Nasıl Kalıcı Olur?

Duş jellerinin kolay kullanımının yanı sıra bir diğer önemli özelliği ise kokusudur. Birçok farklı koku seçeceği ve yelpazesine sahip olan duş jellerinin daha kalıcı bir koku sağlayacak formülleri de bulunur. Duş jeli kokularının kalıcı olması için birkaç farklı yöntem kullanılabilir. Bunlardan ilki özel olarak kalıcı kokulu duş jeli seçmektir. Bu duş jelleri içerisinde kokulu yağlar bulunduğu ve özel bir şekilde formüle edildiği için ciltte normal bir duş jelinden daha kalıcıdır. 

Bir diğer seçenek ise içerisinde parfüm olan parfümlü duş jeli ürünlerini kullanmaktır. Kokunun kalıcı olması için son olarak aynı kokuya sahip duş jeli ve nemlendirici losyonları birlikte kullanmak tercih edilebilir. Bazı markalar hem duş jeli hem de nemlendirici vücut losyonlarını birlikte satarak kokunun daha uzun süre durmasını sağlar. Çok tercih edilen duş jelleri arasında çilekli duş jeli, Hindistan cevizli duş jeli, aromatik yağlı duş jeli ve çiçek kokulu duş jeli bulunur.

 

Blog Son Eklenenler
Duştan Sonra Saç Bakımı
Duştan sonra saç bakımı, saçların sağlık ve güzelliklerini korumak için hayati bir adımdır.  
Saç Nasıl Kurutulur?
Saç kurutma işlemi, saç tipine ve tercih edilen yönteme göre değişiklik gösterir.  
Saçların Canlı ve Parlak Görünmesi İçin Ne Yapmalı?
Saçların canlı ve parlak görünümünü sağlamak, bir dizi basit ama etkili adımları takip etmekle mümkündür.
Çilek Bacak Nedir? Çilek Bacak Nasıl Geçer?
Çilek bacak, bacakların derisinde görülen, kıl kökü gözeneklerinin koyu veya kırmızı renkte belirginleşmesiyle karakterize bir durumdur.
Sert Saç Nasıl Yumuşatılır?
Sert saçların yumuşatılması için çeşitli yöntemler uygulanabilir.
Yanmış Saç Nasıl Düzelir?
Yanmış saçların düzeltilmesi için öncelikle saçın hasar görmüş yapısını onarmak ve nem dengesini yeniden kurmak gerekmektedir.
Saç Nasıl Gürleşir?
Saçın gürleşmesi için çeşitli faktörler önemlidir.
Saçın Kabarmaması İçin Ne Yapılmalı?
Saçın kabarmaması için, öncelikle saçın nem dengesini korumak önemlidir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.