x
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Shea Yağı Nedir?
01.02.2023

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı, karite bitkisinden elde edilen doğal içeriğe sahip bakım yağıdır. Oda sıcaklığında katı bir hal alan bu yağ cilt üzerinde oluşan pek çok soruna karşı onarıcı bir görev üstlenmektedir. Oldukça saf içerikli bir yağ olmasından dolayı shea yağı hamileler ve bebeklerde gönül rahatlığı ile kullanmaktadır. İçerisinde oleik asidin yanı sıra A ve E vitamin değerleri de oldukça yüksektir. Cilde nem sağlayan bu yağ kuruluk, çatlak ve çeşitli cilt sorunlarını gidermede oldukça başarılıdır. 

 

Shea Yağı Nasıl Elde Edilir?

Shea yağı karite bitkisinden elde edilmektedir. Afrika’da yetişen bu bitkinin ezilmesi ile ortaya shea butter denilen yağ çıkmaktadır. Fildişi renginde olan bu yağın yapısı tereyağına benzetilmektedir. Hasat zamanı geldiğinde shea ağacından meyvesi olan bitki öğütülür ve yağ elde edilir. Bu yağ Afrika kıtasında yemeklerde ve çikolata yapımında ise kakao yağının yerine kullanılmaktadır. Ancak shea yağı diğer ülkelerde genellikle kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. 

 

Shea Yağı Ne İşe Yarar?

Birçok sektörde kullanımı olan shea butter, gıda kozmetik gibi sektörlerin başlıca ham maddesidir. Özellikle cildi nemlendirme konusunda başarılı olan shea yağı ne işe yarar gibi sorulara cevap olacaktır. Bu yağ vücut losyonlarında, bakım kremlerinde sıkça kullanılmaktadır. Kokusu Hindistan cevizine benzetilen shea yağının katı halde olması vücuda sürülmesine engel teşkil etmez. Hızlı emilim sağlayan bu ürün uygulama esnasında hemen eriyebilmektedir. Cilt için koruyucu görevi üstlenen karite yağı olarak bilinen bu yağ, tek başına cilt bakım rutininde kullanılabilmektedir. Saç kırıkları, cilt nemi, topuk çatlağı gibi pek çok alanda başarılı sonuçlar almaya imkan sunması bakımından da tercih edilmektedir. 

 

Shea Yağı Faydaları Nelerdir?

Cilt bakımında doğal yağlar önemli bir yere sahiptir. Tepeden tırnağa her bölgede kullanılabilen bu yağlar cildin nem dengesini koruyarak yıpranmalara iyi geldiği bilinmektedir. saç bakımı, cilt bakımı, el ve tırnak bakımı gibi bakım rutinleri içerisinde kullanılan shea butter değerli yağlar sınıfında yer almaktadır. Bu yağın bilinen faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Cildin ve saçların ihtiyacı olan nemi sağlar.

  • Peeling yada maske olarak hem cilde hem de saça kullanılabilir. 

  • Tırnakların kökünü besleyerek kırılmasını engeller.

  • Gözaltı bakım yağı olarak kullanılabilir. Gözaltındaki morlukların giderilmesine katkı sağlar.

  • Cilt kuruluğuna iyi gelir. Kuruluktan sonra ciltte oluşan kaşıntı hissini azaltır.

  • Egzama etkilerini hafifletir. 

  • Antioksidan özelliğinden dolayı akne ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir.

 

Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

Shea yağı saça nasıl uygulanır, cilde nasıl sürülür gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Shea butter krem olarak cilde nemlendirici yerine sürülebilir. Hem yüze hem de vücuda kullanılabilen bu kremler cildin nem dengesini koruyarak cildin daha sağlıklı görünmesine imkan sunmaktadır. Ayrıca bu ürün pek çok kozmetik ürünleri içerisinde de yer aldığı için doğrudan olmasa dolaylı olarak vücuda uygulanabilmektedir. Bunlardan biri de dudak bakım kremleridir. İçerdiği shea butter nemlendirici etki sayesinde dudakların çatlamasına ve kurumasına engel olmaktadır. Uygulaması da oldukça pratiktir. 

Shea yağı ağrı kesici özelliğe de sahip bir yağdır. Bu yağın kas ağrılarına iyi geldiği söylenmektedir. Bu yüzden shea butter krem vücuda yapılan masajlarda ağrıyan bölgelerin ağrılarını azaltmak için uygulanmaktadır. Kan dolaşımını hızlandırdığı için ağrıları hafifleten bu ürün oldukça faydalıdır. Ayrıca shea yağının kullanım alanlarından biride leke ve sivilcelerin tedavisidir. Sivilce olan bölgeye uygulanan krem o bölgedeki iltihabı temizlemektedir. Antibiyotik etkisi olarak bilinen bu özelliği iltihap tedavisinde de başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Dirsek ve topuklarda oluşan çatlaklara da krem şeklinde uygulandığında bu sorunların giderilmesine de imkân sunmaktadır. 

 

Shea Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Shea yağının cilde faydaları başında cildi nemlendirmesi gelmektedir. Bu ürün kozmetik sektöründe birçok kremin içerisinde yer almaktadır. Her bölge için rahatlıkla kullanım imkânı bulunan shea butter, cildi onararak bakım yapmaktadır. Sivilce ve akne tedavisinde etkili bir üründür. Ciltteki iltihaba iyi geldiği bilinmektedir. Topukta oluşan çatlakları ortadan yok ederek bebeksi bir topuk oluşumunu desteklemektedir. Bunların yanı sıra shea yağı vücut ağrılarına, eklem ağrılarına iyi geldiği için masajlarda kullanılan ürünlerin başında gelmektedir. 

Bakım kremleri arasında önemli bir yeri olan shea butter krem, yaşlanma belirtilerini geciktirmektedir. Düzenli kullanım sonucu etkileri kısa sürede ortaya çıkacaktır. Hücre yenileyici özelliğinden dolayı ise cilt kızarıklığına, kaşıntıya, egzamaya da oldukça faydalı olan bir yağdır. 

 

Shea Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Shea yağı saça faydaları, cilde sağladığı faydalar kadar fazladır. Saçı her alanda besleyen bu yağ saç diplerinin onarılmasını da sağlamaktadır. Shea yağı saç maskesi olarak kullanıldığında saç kırılmalarını minimum seviyeye indirecektir. Aynı zamanda saç dersini güçlendirerek besleyen shea yağı içerik olarak oldukça zengindir. Saçın nem dengesini korumaya yardımcı bu vitamin değerleri düzenli kullanımda saçların güçlenmesini sağlamaktadır. Bunlara ek olarak shea butter anti inflamatuar özelliğinden dolayı da saç diplerindeki kızarıklıklara iyi gelmektedir.

 

Yüz İçin Shea Yağının Faydaları Nelerdir?

Shea butter krem içerik olarak yüzü iyi bir şekilde nemlendirmektedir. Nemli cilt daha canlı ve parlak görüneceği için bakım ürünleri içerisinde nemlendiriciler önemli bir yere sahiptir. Nem konusunda oldukça yoğun içerikleri olan bakım yağları yüzü nemlendirmenin yanı sıra yüze ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral desteği de sağlamaktadır. A ve E vitamini bakımından zengin olan shea yağı güçlü bir antioksidan özelliğindedir. Antioksidan yaşlanma karşıtı hücrelerdir. Bu yüzden kırışık oluşumunu geciktirmektedir. Antibakteriyel özelliğinden dolayı ise akne oluşumunu engeller ve iltihaplı sivilcelerin onarılmasına yardımcı olmaktadır. 

Shea butter nemlendirici kolajen üretimini de destekleyen bir üründür. Bu da cildin daha dolgun görünmesini sağlamaktadır. Hücre yenileyen shea yağının ölü cilt hücrelerinden arındırıcı özelliği de yüz için oldukça faydalıdır. Daha genç, daha diri ve parlak yüze sahip olmak isteyen kullanıcılar düzenli olarak bakım kremlerini ve yağlarını uygulamalıdır. Ancak bu şekilde etkili sonuç alınabilecektir. 

 

Shea Yağını Kimler Kullanabilir?

Karite yağı olarak da adlandırılan shea yağı her cilt tipi için uygun bir bakım yağıdır. Zengin içeriği ve doğal bir yağ olmasından dolayı hamile ve bebeklerde güvenle bu yağı kullanabilir. Cildi yenileyen ve onaran shea yağının faydaları oldukça fazladır. Saç ve yüzde en sık rastlanan sorunlardan biri de egzamadır. Egzama sorunu yaşayan bireyler de shea butter kullanabilirler. Cildi rahatlatma etkisinden dolayı bu yağ kaşıntıya da iyi gelmektedir. Bu amaçla belirli aralıklarla cilde yada saça uygulanan shea butter krem cilt üzerinde koruyucu etki yaratmaktadır. 

 

Shea Yağı Güvenli midir?

Shea yağının faydaları çok fazla bilinmemektedir. Bu yüzden akıllarda soru işaretleri bulunmaktadır. Shea yağı zararları, faydaları, nasıl kullanılmalı gibi bu sorular shea yağının güvenilirliğini sağlamaya yöneliktir. Bu yüzden shea butter temin ederken içeriklerine ve güvenilir yerlerden almaya dikkat etmek gerekmektedir. Saça ve cilde pek çok faydası olan bu ürün kozmetik ürünleri içerisinde de sıkça yer almaktadır. Tek başına da kullanılabilme özelliği olan yağın saf ve organik bitkisel kaynaklı olması güvenilir olduğunu göstermektedir. 

Blog Son Eklenenler
Saç Düzleştirici Alırken Neye Dikkat Edilmeli?
Saç düzleştirici seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır
İnce Telli Saç Bakımı
İnce telli saçlar için özel olarak geliştirilmiş hacim veren şampuanların kullanılması, saçın köklerinden itibaren kaldırılmasına ve daha dolgun bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Deniz Sonrası Saç Bakımı
Denizden sonra saç bakımı, tuzlu suyun saça verdiği zararları azaltma konusunda hayati öneme sahiptir. Deniz suyunun saç üzerindeki etkisi, saçın doğal nem dengesini bozabilir ve saç tellerinin yıpranmasına neden olabilir.
Duştan Sonra Saç Bakımı
Duştan sonra saç bakımı, saçların sağlık ve güzelliklerini korumak için hayati bir adımdır.  
Saç Nasıl Kurutulur?
Saç kurutma işlemi, saç tipine ve tercih edilen yönteme göre değişiklik gösterir.  
Saçların Canlı ve Parlak Görünmesi İçin Ne Yapmalı?
Saçların canlı ve parlak görünümünü sağlamak, bir dizi basit ama etkili adımları takip etmekle mümkündür.
Çilek Bacak Nedir? Çilek Bacak Nasıl Geçer?
Çilek bacak, bacakların derisinde görülen, kıl kökü gözeneklerinin koyu veya kırmızı renkte belirginleşmesiyle karakterize bir durumdur.
Sert Saç Nasıl Yumuşatılır?
Sert saçların yumuşatılması için çeşitli yöntemler uygulanabilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.